NO KĀ SASTĀV KOLAGĒNS? UN KĀ MĒS VARAM STIMULĒT TĀ RAŽOŠANU MŪSU ORGANISMĀ? ĪSS PĀRSKATS

Iepriekšējos rakstos mēs apskatījām dažādas kolagēna īpašības un runājām par to, kā kolagēns var pozitīvi ietekmēt mūsu zarnu veselību, locītavas, varikozas vēnas un rozāciju. Šajos rakstos mēs uzsvērām, cik svarīgs ir kolagēns un kā tas pozitīvi ietekmē mūsu organismu. Mēs īsi aplūkojām kolagēna sastāvu un kolagēna avotu veidu atšķirības. Šajā rakstā mēs nedaudz padziļināti pievērsīsimies šīm tēmām, vispirms aplūkojot kolagēna būtību un pēc tam pārrunājot, kā mēs varam palīdzēt uzturēt un stimulēt kolagēna ražošanu mūsu organismā.

KĀDI IR GALVENIE KOLAGĒNA ELEMENTI?

Kolagēns būtībā ir olbaltumviela. Olbaltumvielas ir katras cilvēka ķermeņa šūnas sastāvdaļa, un tās veicina augšanu un uzturēšanu. Katra olbaltumviela pilda atšķirīgu funkciju un palīdz gremošanai, muskuļu un asinsvadu darbībai un daudziem citiem svarīgiem procesiem.

Šūnu un audu struktūra, kā arī daudzi enzīmi un hormoni ir veidoti no olbaltumvielām. Kolagēns ir viena no galvenajām organisma olbaltumvielām, kas veido aptuveni trešdaļu no kopējā olbaltumvielu sastāva. Kolagēns darbojas kā līme (starp citu, vārds kólla grieķu valodā nozīmē tieši to), jo tas satur cilvēka ķermeni kopā un ir sastopams kaulos, ādā, muskuļos, cīpslās un saitēs, kā arī asinsvados, zobos un citās ķermeņa daļās. 1

Olbaltumvielas sastāv no daudzām dažādām savstarpēji saistītām aminoskābju ķēdēm. Tipisks proteīns sastāv no 300 vai vairāk aminoskābēm. 2 Kolagēna aminoskābju izvietojums ir unikāls, un galvenokārt tās sastāv no trim aminoskābju ķēdēm: glicīna, prolīna un hidroksiprolīna. Zemāk ir sniegts īss apraksts par katru no tām:

  • Glicīns ir balts un kristālisks; tas šķīst ūdenī un tam ir salda garša. Lielākajā daļā olbaltumvielu ir maz glicīna, izņemot kolagēnu, jo aptuveni 25-35 % no tā sastāva ir glicīns. Cilvēka organismā glicīns palīdz sintezēt antioksidantu glutationu, kas nepieciešams cīņai ar brīvajiem radikāļiem. Brīvie radikāļi izraisa oksidatīvo stresu un bojā šūnas un olbaltumvielas. Glicīns arī palīdz veidot kreatīnu, kas nodrošina muskuļu un smadzeņu darbībai nepieciešamo enerģiju. 3 Glicīns piedalās bojātas ādas un audu reģenerācijā, aizsargā locītavas un skrimšļus, uzlabo gremošanu un ir nozīmīgs daudziem citiem procesiem cilvēka organismā.
  • Prolīns ir organiskā skābe, kas sastopama kolagēna sastāvā. Organisms prolīnu galvenokārt izmanto ādas atjaunošanai. 4
  • Hidroksiprolīns piedalās glicīna, piruvāta un glikozes sintēzē. Gan prolīnam, gan hidroksiprolīnam ir būtiska nozīme šūnu struktūrā un darbībā. 5
  • Olbaltumvielas nepārtraukti atjaunojas, un tām nepieciešams regulārs aminoskābju pieplūdums.

KĀ MĒS VARAM STIMULĒT KOLAGĒNA RAŽOŠANU MŪSU ĶERMENĪ?

Pēc 25 gadu vecuma kolagēna ražošana palēninās, kas izraisa ādas novecošanos, grumbu veidošanos un locītavu stīvumu. Kolagēns palīdz ādai saglabāt tvirtumu un mitruma līmeni un veicina šūnu reģenerāciju. Laika gaitā kļūst arvien svarīgāk uzturēt pietiekamu kolagēna līmeni un stimulēt tā sintēzi organismā. Šim procesam noteikti var palīdzēt, iekļaujot uzturā vairāk šādu produktu:

  • Hialuronskābe ir būtisks ādas veselības un jaunības uzturēšanas elements. Hialuronskābes iekšķīga lietošana stimulē fibroblastu aktivitāti, kas veicina kolagēna ražošanu. Hialuronskābi varam atrast produktos ar augstu aminoskābju saturu, piemēram, pupiņās, sakņu dārzeņos un sojas produktos.
  • C vitamīns darbojas kā antioksidants un piedalās kolagēna sintēzē. Tas arī regulē ādas pigmentāciju un palīdz uzturēt vienmērīgu sejas ādas toni visa gada garumā. C vitamīna avoti ir citrusaugļi, paprika, zemenes, papaija, brokoļi un zaļie lapu dārzeņi.
  • Antioksidanti aizsargā organismu no brīvajiem radikāļiem un ļauj kolagēnam labāk veikt savas funkcijas. Antioksidanti lielā daudzumā ir tādos produktos kā mellenes, zaļā tēja un lakricas ekstrakts.
  • Prolīns ir sastopams olu baltumos, kviešu dīgļos, piena produktos, kāpostos, sparģeļos un sēnēs.
  • Glicīns ir dažādos olbaltumvielām bagātos produktos, piemēram, želatīnā. 6,7

 KĀDAS IR COL DU MARINE™ PRIEKŠROCĪBAS?

Col Du Marine™ jūras kolagēna peptīdi galvenokārt sastāv no glicīna, prolīna un hidroksiprolīna. Mūsu jūras kolagēna peptīdiem ir zema molekulmasa, kas garantē vieglu gremošanu un uzsūkšanos organismā. Col Du Marine™ jūras kolagēna peptīdi izšķīst jebkurā dzērienā un ir vienkārši un viegli pievienojami ikdienas uzturā. Col Du Marine™ kolagēna peptīdiem ir neitrāla garša un smarža, tāpēc tie nemaina Jūsu iecienītāko ēdienu un dzērienu garšu un nepasliktina to baudījumu.

Col Du Marine™ satur arī hialuronskābi, C vitamīnu un silīcija dioksīdu no bambusa asnu ekstrakta, kas sniedz vēl vairāk labumu mūsu organismam!

 

Apmeklējiet mūsu veikalu un izmēģiniet Col Du Marine™ jūras kolagēna peptīdus jau šodien!

Atsauces:

(1) Collagen — What Is It and What Is It Good For? https://www.healthline.com/nutrition/collagen#what-it-is

(2) What Are Proteins and What Is Their Function in the Body? https://www.eufic.org/en/whats-in-food/article/what-are-proteins-and-what-is-their-function-in-the-body

(3) Health Benefits of Glycine, https://www.webmd.com/diet/health-benefits-glycine#1

(4) Proline, https://www.webmd.com/vitamins/ai/ingredientmono-1620/proline

(5) Wu, G., Bazer, F. W., Burghardt, R. C., Johnson, G. A., Kim, S. W., Knabe, D. A., Li, P., Li, X., McKnight, J. R., Satterfield, M. C., & Spencer, T. E. (2011). Proline and hydroxyproline metabolism: implications for animal and human nutrition. Amino acids, 40(4), 1053–1063. https://doi.org/10.1007/s00726-010-0715-z (source: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3773366/ )

(6) Ways to get healthier looking skin by boosting collagen levels, https://www.medicalnewstoday.com/articles/317151#Ways-to-boost-collagen

(7) Collagen — What Is It and What Is It Good For? https://www.healthline.com/nutrition/collagen#nutrients-that-increase-collagen

← IEPRIEKŠĒJAIS RAKSTS NĀKOŠAIS RAKSTS →