KOLAGĒNS – ATSLĒGA UZ VESELĪGĀKU IEDEGUMU UN STIPRĀKU VESELĪBU VASARĀ

Atrodoties saulē, mēs jūtamies laimīgāki un veselīgāki. Bet kas tad īsti ir iedegums un kādi no tā ir ieguvumi? Ko mēs varam darīt, lai nodrošinātu, ka iedegums ir mums nekaitīgs un pat veselīgs? Un kāpēc kolagēns ir atslēga tam, lai varam izbaudīt vasaru?

Kas ir iedegums?

Iedegums ir ķermeņa aizsardzības mehānisms, tas ir veids, kādā tas reaģē uz ultravioleto (“UV”) starojumu. Uzturoties saules gaismā un vienlaicīgi ievērojot mērenumu un piesardzību, iespējams gūt dažādus labumus veselībai, tostarp uzlabot garastāvokli un uzturēt optimālu D vitamīna līmeni.

Ieguvumi no uzturēšanās saulē

Saules apdegums mums var būt kaitīgs, savukārt veselīgs iedegums un uzturēšanās saulē samērīgu laika posmu sniedz daudz priekšrocību. Zemāk apkopojām dažus ieguvumus, ko var gūt, sauļojoties pārdomāti un atbildīgi:

D vitamīns

Sauļošanās paaugstina D vitamīna līmeni. Augstāks D vitamīna līmenis palīdz mums nesaslimt gripas sezonas laikā, sniedz papildu aizsardzību pret Covid-19, kā arī ir nepieciešams mūsu muskuļiem, kauliem un locītavām to normālai darbībai. D vitamīns ir būtisks arī labākai zarnu veselībai, tādēļ nav grūti secināt, ka uzturēšanās saulē mums ir ļoti svarīga.

Serotonīns jeb “laimes hormons”

Saules gaisma iedarbojas uz mūsu smadzenēm, liekot tām izdalīt vairāk serotonīna. Serotonīns ir hormons, kas palīdz regulēt mūsu garastāvokli un koncentrēšanās spējas. Pavadot vairāk laika ārā, vasaras saulē mēs jūtamies laimīgāki.

Stiprāka imunitāte

Kā augi un dzīvnieki, tā arī mēs, cilvēki, gūstam labumu no saules gaismas iedarbības. Tostarp saules gaisma var palīdzēt tiem, kuri cieš no hiperaktīvas imūnsistēmas, jo tā slāpē šo pārmērīgo organisma aktivitāti.

Uzlabota smadzeņu darbība

Pateicoties saules gaismas iedarbībai, paātrinās jaunu nervu šūnu izstrāde. Savukārt, kad D vitamīna līmenis organismā pazeminās, indivīda kognitīvās funkcijas sāk samazināties. Tas īpaši negatīvi ietekmē cilvēkus, kas ir vecāki par 70 gadiem, un daļēji varētu izskaidrot augstāku demences izplatības līmeni tajos pasaules reģionos, kur gadalaiku maiņas ietekmē cilvēkiem nākas ciest no nepietiekama D vitamīna ilgstošu laika periodu.

Palīdz cīnīties ar depresiju

Pēdējos gados aizvien biežāk sastopamies ar tādu terminu kā sezonālie afektīvie traucējumi (angļu val. Seasonal Affective Disorder jeb saīsinājumā “SAD”). Šie traucējumi visbiežāk piemeklē ziemeļu puslodē dzīvojošos ziemas mēnešos, un tie ir it īpaši raksturīgi cilvēkiem, kas savu ikdienu pavada, strādājot birojos, kur ir ierobežota piekļuve dabiskajai saules gaismai. Saules gaisma var palīdzēt cīnīties ar depresiju.

Labāka kaulu veselība

Saules gaisma palīdz uzturēt veselīgākus kaulus, kas kļūst aizvien aktuālāk novecojot. Svarīgais D3 vitamīns tiek radīts, izstrādājoties citam - D vitamīnam.

Ārējais izskats

Kad esam iedeguši, mēs ne tikai izskatāmies, bet arī jūtamies labāk. Tas mums palīdz uzlabot pašvērtējumu un kopumā liek mums justies laimīgākiem un dzīvot pilnvērtīgāku dzīvi. Savukārt šī pozitīvā enerģija, ko saņemam no uzlabotā pašvērtējuma, uzlabo mūsu vispārējo veselības stāvokli, kas savukārt palīdz cīnīties ar stresa radītajām sekām.

Kā saules gaisma var kaitēt mūsu ādai un vispārējai veselībai

Katru dienu mēs esam pakļauti daudziem ārējiem faktoriem, kas apdraud mūsu veselību. Tie iekļauj piesārņojumu, kaitīgas ķīmiskas vielas mūsu ēdienā un dzērienos un pārmērīgu saules gaismas iedarbību.

Regulāri pakļaujot ādu UV starojumam, varam negatīvi ietekmēt gan tās struktūru, gan funkcijas. UV gaisma pēc viļņu garuma tiek iedalīta trīs kategorijās: UV-A (400–315 nm), UV-B (315–280 nm) un UV-C (<280 nm). Šis UV starojums izraisa ādas bojājumus un priekšlaicīgu tās novecošanos. Galvenās sekas no pārmērīga UV starojuma uzņemšanas no dabiskās saules gaismas vai mākslīgiem avotiem (piemēram, sauļošanās lampām) ir smaga ādas dehidrācija un fotonovecošanās. Šo negatīvo efektu rezultātā veidojas grumbas, āda paliek raupjāka, zaudē tvirtumu, kā arī var novērot nevienmērīgu ādas pigmentāciju.

Kā sauļoties droši?

Neskatoties uz tik bieži dzirdētajiem šausmu stāstiem par pārmērīgu saules gaismas uzņemšanu un no tās izrietošajām negatīvajām sekām, droši sauļoties un tādā veidā gūt maksimālu labumu no vasaras ir iespējams. Zemāk apkopojām 9 padomus, kā to izdarīt:

Izmantojiet kvalitatīvu sauļošanās krēmu ar augstu UVA, UVB un infrasarkanās gaismas aizsardzības līmeni

Infrasarkanie stari bojā mūsu DNS un iznīcina mūsu organismā esošo kolagēnu, kas ir tik svarīgs mūsu ādas veselībai. Izvēlieties kvalitatīvu sauļošanās krēmu ar tādu saules aizsardzības faktoru (SPF), kas ir piemērots tieši Jūsu ādai.

Sauļojieties no rīta vai vakarā

Vislabāk ir sauļoties no rīta vai vakarā, kad saules iedarbība nav tik spēcīga. Noteikti nebūtu prātīgi pavadīt pārāk daudz laika sauļojoties tajās dienas stundās, kad saules iedarbība ir visspēcīgākā.

Nesteidzieties!

Viena no veselīgas sauļošanās atslēgām ir to darīt pareizā tempā. Melanīns mūsu šūnās palīdz aizsargāt mūs no negatīvās saules iedarbības. Mūsu organisms to ražo lēni, un tāpēc tas nedarbosies pareizi, ja 8 stundas pēc kārtas sēdēsiet ārā, saulē, 30 grādu karstumā. Pareizi ir ļaut mūsu ādai uzkrāt tai nepieciešamo melanīnu. Tas nozīmē, ka jāierobežo laiks, ko pavadāt saulē, jo īpaši vasaras pirmajās dienās vai sava vasaras atvaļinājuma laikā.

Sagatavojiet ādu saulei

Veiciet ādas pīlingu, lai atbrīvotos no atmirušajām ādas šūnām un dažādiem netīrumiem. Tas ir gan veselīgi ādai, gan arī palīdzēs veicināt labāku iedegumu.

Mitriniet ādu pēc sauļošanās

Uzklājiet kādu pēcsauļošanās līdzekli vai mitrinošu krēmu, lai nomierinātu ādu pēc sauļošanās. Ādas mitrināšana (ar kvalitatīvu līdzekli, kas nesatur nevajadzīgas smaržvielas un citas piedevas) pēc sauļošanās cita starpā nodrošinās, ka iedegums saglabāsies ilgāk.

Īstajā brīdī piesedziet ādu

Kad esiet pietiekamu laiku pabijis tiešos saules staros, uzvelciet kādu kreklu ar garākām piedurknēm un cepuri, lai pasargātu ķermeni no pārmērīgas saules gaismas iedarbības.

Nebaidieties no ēnas

Protams, ka mēs vēlamies izbaudīt saules gaismu, nevis palikt sēžam iekštelpās. Vienkāršs risinājums ir patverties ēnā tajā brīdī, kad esat pavadījis pietiekami daudz laika sauļojoties.

Lietojiet pareizu uzturu

Veselīgs un sabalansēts uzturs ir būtisks jebkurā mūsu dzīves aspektā, tajā skaitā, kad runa ir par saules iedarbību uz mūsu organismu. Regulāra kolagēna pievienošana mūsu uzturam ir viena no tām darbībām, ko būtu lietderīgi apsvērt. Turklāt kolagēna, piemēram, Col Du Marine™ jūras kolagēna peptīdu pievienošana ikdienas uzturam ir ne tikai vienkārša, bet arī sniedz neskaitāmus ieguvumus Jūsu veselībai.

Sagatavojieties vasarai ar kolagēnu

Sāciet gatavoties vasarai vismaz 6-12 nedēļas iepriekš ar kolagēna piedevām! Tas ir laiks, kas nepieciešams zivju kolagēna peptīdu pilnvērtīgai iedarbībai uz ķermeni. Tas ir mūsu slepenais ierocis, gatavojoties vasarai!

Kāpēc kolagēns ir mūsu slepenais ierocis, gatavojoties vasarai?

Kolagēna piedevas

Kolagēna peptīdi patiešām ir Jūsu slepenais ierocis, lai vasaras mēnešos Jūs varētu izskatīties fantastiski un justies veselīgi.

Hidrolizēts kolagēns sastāv no zemas molekulmasas peptīdiem. Tas padara kolagēnu par viegli sagremojamu un bioloģiski pieejamu uztura bagātinātāju, kas veiksmīgi uzsūcas cilvēka ķermenī un cirkulē pa to. Kolagēna piedevu pieaugošo popularitāti ir viegli izskaidrot ar acīmredzamajiem ieguvumiem ādas stāvoklī, ko guvuši tie cilvēki, kuri kolagēnu lieto ikdienā.

Kā kolagēns uzlabo mūsu veselību vasarā?

Daudzi in vitro un in vivo pētījumi ir pierādījuši kolagēna peptīdu iekšķīgas lietošanas labvēlīgās īpašības. Ir pierādīts, ka regulāra un pietiekama kolagēna uzņemšana pirms saulainās vasaras sezonas sākšanās un tās laikā mitrina, baro un sagatavo mūsu ādu UV gaismas iedarbībai.

Kolagēna peptīdu uzņemšana palīdz ādas aizsardzībā pret fotonovecošanos (pazīstamu arī kā dermatoheliozi), kas ir ādas stāvokļa pasliktināšanās UVA un UVB pārmērīgas iedarbības dēļ. Tas tāpēc, ka kolagēna peptīdi samazina transepidermālā ūdens zuduma kaitīgo ietekmi, kas izraisa jaunu grumbu parādīšanos. Turklāt kolagēna piedevu lietošana 3 mēnešus vai ilgāk palīdzēs Jūsu ādai izskatīties starojošākai un jauneklīgākai.

Pētījumi pierāda, ka kolagēna lietošana palīdz pasargāt no UV starojuma

Daudzu pētījumu rezultāti apstiprina, ka kolagēna lietošana palīdz aizsardzībā pret UV starojumu. Kolagēna peptīdu efektivitāte ir pierādīta vairākos pētījumos, kuros gūti apstiprinājumi, ka kolagēna peptīdi spēj mērķēti iedarboties uz fibroblastiem un aktivizēt kolagēna biosintēzi pat tad, ja āda ir pakļauta UV starojumam. Kolagēna peptīdu ietekmē notiek kolagēna šķiedru blīvuma palielināšanās, kas arī paplašina dermas diametru. Regulāra un ilgstoša kolagēna peptīdu uzņemšana stimulē hialuronskābes endogēno sintēzi, kas ir svarīga ūdens aizturei. Hidrolizētā kolagēna uzņemšana izraisa fibroblastu proliferāciju un kustīgumu, kā arī aktivizē mūsu ķermeņa aizsardzību pret UV starojumu.

Kolagēna uzņemšana aptur ūdens zudumu, kas parasti rodas, kad mūsu āda ir iesauļojusies. Tas nozīmē, ka mūsu āda paliek mitrināta un saglabā savu elastību. Šie dabiskie mehānismi aizsargā ādu no izžūšanas un saules apdegumiem. Regulāri uzņemot kolagēna peptīdus (5g dienā), sākot to darīt vismaz 6 līdz 12 nedēļas pirms tam, kad tiek plānots pakļaut ādu ilgstošai UV staru iedarbībai, ļaus nodrošināt optimālu dabisko ādas mitrināšanas līmeni un ļaus tai veselīgi iesauļoties.

Hiperpigmentācijas novēršana

Viena no pamanāmākajām UV starojuma iedarbošanās pazīmēm ir ādas hiperpigmentācijas un UV plankumu parādīšanās pēc sauļošanās. Pētījumi liecina, ka 8 nedēļas pēc kolagēna peptīdu lietošanas uzsākšanas ir saskatāma UV plankumu izmēra samazināšanās. Placebo grupas šajos pētījumos neuzrādīja šo uzlabojumu.

Sāciet gatavoties vasarai ar kolagēna peptīdiem jau tagad!

Izvēle ir pavisam vienkārša: Jūs varat iegūt veselīgu iedegumu ar visām no tā izrietošajām priekšrocībām, vai arī varat izvēlēties ignorēt tos padomus, kas palīdzēs Jums saglabāt ādas veselību, un tā vietā gūt ādas apdegumu.

Pretēji tam, ko visbiežāk dzirdam medijos, pārdomāti pavadīts laiks saules gaismā un veselīgs iedegums ir vēlami un mums nebūtu jācenšas no tiem izvairīties.

Priekšrocības, ko varam gūt no veselīgas saules gaismas iedarbības, ir labāka garīgā veselība, spēcīgāka imunitāte un laimes sajūta.

Kā jau norādījām šajā rakstā, mums ir jāveic vairākas darbības, lai nodrošinātu, ka uzņemam saules gaismu tieši mums nepieciešamajā daudzumā. Ir skaidrs, ka, lietojot kvalitatīvus sauļošanās līdzekļus un padomājot par laika daudzumu, ko pavadām sauļojoties, mums visiem ir iespēja gūt labumu, kļūt laimīgākiem un uzlabot veselību, pat vienkārši zvilnot sauļošanas krēslā pludmalē vai savā dārzā.

Un labākā ziņa ir tā, ka pēdējos gados esam atklājuši jaunu “slepeno ieroci”, kas palīdz mums sagatavoties vasaras mēnešiem – kolagēna peptīdus. Regulāri uzņemot kolagēna peptīdus, sākot to darīt vismaz 6 līdz 12 nedēļas pirms vasaras sākuma, mēs varam sagatavot savu ķermeni un ādu, lai tie būtu perfektā stāvoklī, sākoties karstajām, saulainajām dienām, kuras mēs visi tik ļoti gaidām.

Mūsu Col Du Marine jūras kolagēna peptīdiem nepiemīt garša vai smarža un tie būs perfekta izvēle, kas sagatavos Jūsu ķermeni vasaras sezonai, kā arī palīdzēs to uzturēt veselīgu visa gada garumā. Sāciet savu rītdienu labāk ar Col Du Marine !

← IEPRIEKŠĒJAIS RAKSTS NĀKOŠAIS RAKSTS →