Savos sapņos par vasaru mēs noteikti fantazējam par to, kā guļam kādā tropu pludmalē, vērojam saulrietu, vienlaicīgi baudot perfekti atdzesētu, atsvaidzinošu kokteili. Taču vai zināt, kas ir “kolagēna kokteilis”? Un kādi ir ekspertu padomi perfekta kokteiļa pagatavošanai? Kā arī vai vēlaties uzzināt, kādi ir mūsu 2023. gada top 5 vasaras kolagēna kokteiļi? Šajā rakstā apskatīsim visus šos tematus.
Vārds “kokteilis” visticamāk pirmo reizi ticis izmantots ap 1800. gadu. Lai arī tiek apstrīdēts, kas pirmais šo terminu izmantoja, zināms, ka iedvesma šim nosaukumam radās no populāra britu dzēriena – dienas punča. Taču, tā kā cilvēkiem vienmēr ir paticis eksperimentēt ar dažādu dzērienu sajaukšanu, ir diezgan ticami, ka kokteiļi ir pastāvējuši jau gadsimtiem ilgi.
Kokteiļu popularitāte nekad nav bijusi tik augsta kā tagad. Tā, piemēram, aptuveni viena desmitdaļa no visiem pārdotajiem alkoholiskajiem dzērieniem Lielbritānijas bāros un restorānos ir tieši kokteiļi, savukārt mājās pagatavoto kokteiļu tirgus 2020. gadā Lielbritānijā pieauga par vairāk nekā 40%, salīdzinot ar iepriekšējo gadu. Pieaugusi ir arī tā saucamo “mokteiļu” (no angļu val. – mocktail jeb bezalkoholiskais kokteilis) popularitāte, ko ietekmējis arī tas, ka daudzi gados jauni cilvēki aizvien biežāk atsakās no alkohola lietošanas. Turklāt aizvien vairāk cilvēku, kam rūp to veselība, kokteiļiem un mokteiļiem pievieno arī kolagēnu.
Kā norāda to nosaukums, kolagēna kokteiļi un mokteiļi ir alkoholiskie un bezalkoholiskie dzērieni, kuriem pievienots kolagēns. Pirmsšķietami varētu likties, ka kolagēns un kokteilis ir divas nesavienojamas lietas. Taču jebkurš tīra kolagēna peptīdu pulveris pilnībā izšķīst jebkādā šķidrumā, turklāt augstas kvalitātes kolagēna pulverim, kāds ir Col Du Marine kolagēns, nepiemīt ne garša, ne smarža, kas nozīmē, ka tas nekādā veidā neietekmē arī kokteiļa smaržu un garšu.
Vislabākā kolagēna kokteiļa īpašība ir tā, ka ir iespējams vienlaicīgi uzņemt visus veselībai nepieciešamos labumus, ko sniedz kolagēns, un izbaudīt neatkārtojamu sava mīļākā vasaras kokteiļa garšu. Ir būtiski arī pieminēt, ka kolagēna peptīdu pulveris nesatur glutēnu un mākslīgos konservantus, krāsvielas un saldinātājus.
Nebūtu īsti taisnīgi, ja mēs dalītos ar top 5 labāko vasaras kolagēna kokteiļu receptēm, neminot padomus, kā šos perfektos kokteiļus pagatavot vislabāk. Vai nav taisnība, ka mums katram ir gadījies nobaudīt to vienu perfekto mohito, kas ir palicis atmiņā kā kaut kas neatkārtojams, it īpaši tad, ja salīdzinām to ar tiem daudzajiem kokteiļiem, kas pavisam neatbilda mūsu gaidām un nesniedza baudījumu? Tas tāpēc, ka laba kokteiļa pagatavošanai nepietiek tikai ar nepieciešamo sastāvdaļu sajaukšanu un gala rezultāta pasniegšanu skaistās, dārgās glāzēs. Zemāk būs mūsu 9 padomi perfekta vasaras kolagēna kokteiļa pagatavošanai.
Labākajiem kokteiļiem vienmēr tiek pievienots svaigs ledus, kas iegūts no tīra, filtrēta ūdens. Lai arī varētu šķist, ka ledus tāds sīkums vien ir, Jūs pilnīgi noteikti uzreiz sajutīsiet garšas atšķirību.
Jebkurš bārmenis vai miksologs noteikti teiks, ka, lai pagatavotu gardu kokteili vai mokteili, noteikti jāizvairās no sastāvdaļu atšķaidīšanas. Vienkāršākais veids, kā samazināt atšķaidīšanās ātrumu, ir kārtīgi atdzesēt kokteiļu glāzes.
Kokteiļu pagatavošanai izmantojiet tikai tādus dzērienus, kas ir tikko atvērti. Lai arī tas varētu šķist nebūtiski, tomēr kvalitātes un garšas ziņā ir liela atšķirība starp tikko atvērtu Coca-Cola un tādu, kas bija atvērta pirms 3 dienām un jau paspējusi zaudēt savas īpašības.
Svaigi augļi, kas nomizoti un pievienoti kokteilim istabas temperatūrā, ir labāka alternatīva saldētiem augļiem. Tas tāpēc, ka saldēti augļi satur vairāk ūdens un līdz ar to kokteilī nonāk proporcionāli mazāk augļu.
Nenoliedzami, ka svarīgākais kokteiļa atribūts ir tā garša, taču ir būtiski pārdomāt arī veidu, kādā kokteilis vai mokteilis tiek pasniegts. Ikvienam no mums daudz baudāmāks šķitīs vizuāli pievilcīgāks kokteilis, jo tāda vienkārši ir cilvēka daba. Viens no veidiem, kā pasniegt kokteili pievilcīgā veidā, ir kokteiļa izskatā vērst uzmanību uz tā sastāvdaļām.
Taupīšanas nolūkos mēdzam izvēlēties zemākas kvalitātes sastāvdaļas un pievienot tās mazākā daudzumā. Taču perfektu kokteili šādā veidā pagatavot neizdosies. Vislabākā rezultāta iegūšanai nepieciešams izmantot augstas kvalitātes sastāvdaļas un pievienot tās vajadzīgajos daudzumos.
Šāds pēc Džeimsa Bonda domām bija ideāli pagatavots martini kokteilis. Destilētos stipros alkoholiskos dzērienus ir ieteicams samaisīt, savukārt biezākas sastāvdaļas – sakratīt. Ir būtiski saprast atšķirību starp abiem pagatavošanas veidiem, lai iegūtu augstas kvalitātes kokteili.
Nav nepieciešams tērēt daudz līdzekļu aprīkojuma iegādei, tomēr Jums lieti noderēs augstākas kvalitātes kokteiļu šeikeris, bāra karote, šotu glāzes un mērglāzes.
Iepakojuma sulas noteikti ir ērtāk lietojamas, tomēr to garša nav salīdzināma ar svaigi spiestām sulām.
Vasara ir tepat aiz stūra, tāpēc zemāk ir apkopotas mūsu top 5 perfekto šīs, 2023. gada vasaras kolagēna kokteiļu receptes.
Pievienojiet vienu kausiņu kolagēna pulvera klasiskajam Asiņainās Mērijas kokteilim. Tomātos esošā glutamīnskābe palīdz pikantiem ēdieniem (un dzērieniem) piešķirt to unikālo garšu, kas liek saskriet siekalām mutē.
Galvenā pareizi pagatavota Asiņainās Mērijas kokteiļa priekšrocība ir tā, ka atšķirībā no citiem vasaras kokteiļiem, kurus parasti izdzeram dažu minūšu laikā, Asiņaino Mēriju var nesteidzoties baudīt pat stundu vai ilgāk. Pievienojot šim klasiskajam kokteilim kolagēnu, Jūs varat iegūt gardu un veselīgu dzērienu, kura garša būs pikanta vai pat asa.
Sastāvdaļas: * 3 daļas degvīna * 6 daļas tomātu sulas * 1 daļa citrona sulas * selerija * melnie pipari * sāls * Col Du Marine kolagēna peptīdu pulveris * Vorčesteras mērce * Tabasko mērce
Populārā vietne The Cocktail Project ir izstrādājusi skaista izskata kokteili ar nosaukumu Summer Fish Bowl. “Vasaras zivju akvārijs”, kas atgādina tirkīzzilo Indijas okeānu, patiesi izskatās kā vasara glāzē. Pievienojiet 5 g Col Du Marine kolagēna peptīdu pulveri, lai pagatavotu gardu vasaras kolagēna kokteili.
Sastāvdaļas: * ½ daļas kokosriekstu ruma * ½ daļas zilā Kirasao liķiera * 1 daļa degvīna * 1 daļa ananasu sulas *5g Col Du Marine kolagēna peptīdu pulvera * 1 daļa citronu sulas * Garnējums: citrona daiviņa
Diez vai iespējams atrast dzērienu, kas būtu labāk piemērots karstai vasaras dienai kā mohito. Lai šo kokteili izbaudītu jaunā, 2023. gada garšā, izmēģiniet mango un ananasu kolagēna mohito.
Sastāvdaļas: * 50g svaigi sagriezta ananasa * 50g svaigi sagriezta mango * 5g Col Du Marine kolagēna peptīdu pulvera * 2 sagriezti laimi * svaiga piparmētra * 3 ēdamkarotes brūnā cukura * 150ml gaišā ruma * 150ml ruma ar ananasu garšu * 500ml gāzēta ūdens
Kā jau minējām, pastāv pieņēmums, ka kokteiļi ir radušies no punša. Un kāpēc gan nepaspilgtināt savu vasaru ar ideālu klasiskās skolas kokteili – Pimm’s! Šis uz džina bāzes gatavotais augļu dzēriens ir ļoti daudzpusīgs un ir ideāli piemērots ikvienam, kas savam kolagēna kokteilim vēlas pievienot daudz augļu.
Sastāvdaļas: * 200ml Pimm’s dzēriena * 5g Col Du Marine kolagēna peptīdu pulvera * 3 zemenes * nedaudz svaigas piparmētras * 600ml melleņu sorbeta * gāzēts ūdens
Ne visi vēlas dzert alkoholisku kokteili, tāpēc ir prātīgi saviem viesiem piedāvāt arī bezalkoholisko opciju – mokteili. Svelmainā jūlija dienā remdējiet slāpes ar ingvera un piparmētras kolagēna mokteili.
Sastāvdaļas: * 60g ananasu sulas * 15g laima* 5g Col Du Marine kolagēna peptīdu pulvera * sauja piparmētru lapu